حتما شما هم با واژه صرافی آشنا هسنید و می دانید که کار صرافی چیست. معمولا همه ما به صرافی مراجعه کرده ایم و از نزدیک با این شغل آشنا هستیم اما شاید در مورد شرکت صرافی خیلی آشنا نباشیم و ندانیم شرکت صرافی با خود صرافی چه تفاوتی دارد. ما سعی کرده ایم در این مقاله سعی کرده شده است تا شما را با واژه شرکت صرافی آشنا کنیم و اطلاعات مفیدی در این باره به شما ارائه دهیم.
اساسا عمده امور شرکت صرافی مربوط به خرید و فروش اسناد و اوراق تجاری/ارزی می باشد. بنابراین، به شرکتی که موضوع فعالیت آن اعم از خرید و فروش نقدی ارز، انجام عملیات های مربوط به حواله های ارزی به کمک موسسات اعتباری و پولی، ارائه خدمات ارزی برون مرزی به کمک کارگزاران در چارچوب قوانین ارزی، خرید و همچنین فروش مسکوک طلای ضرب شده توسط بانکی مرکزی باشد، صرافی می گویند.
شرکت های صرافی در دستوالعمل مربوطه به دو دسته بندی تقسیم شده اند:
صرافی محلی برای خرید ارز
در شرکت های صرافی در ایران اعضای موسسين بايد دارای شرایط ذیل باشند:
باید این نکته مهم را نیز بدانید که ثبت شرکت صرافی صرفا با دریافت مجوز رسمی از بانک مرکزی مجاز می باشد، و هرگونه فعالیت در زمینه عملیات صرافی، تنها وابسته به اخذ مجوز از بانک مرکزی است. علاوه بر این صرافی صرفا مجاز به انجام فعالیت در چاچوب تعریفی مفاد این دستورالعمل، قوانین و مقررات مربوط و دیگر بخشنامه های بانک مرکزی می باشد.
تاسیس شرکتهای صرافی نوع اول و دوم تنها در قالب شرکتهای تضامنی مجاز می باشند، درغیر این صورت فقط می توانند در قالب شرکتهای سهامی خاص توسط موسسات اعتباری ایجاد شوند. این نیز حائز اهمیت است که تاسیس شعبه توسط صرافی ها ممنوع است.
شرایط ثبت شرکت صرافی
بر اساس ماده 3 ضوابط تاسیس دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و همچنین نظارت بر صرافی ها و تأسیس صرافی توسط موسسات اعتباری، با رعايت قوانين و مقررات ناظر بـر آنها، و صرفاً به شکل شرکت سهامی خاص و توسط اشخاص حقيقی فقط در قالب شرکت تضامنی امکان پذير است.
به موجب دستورالعمل ماده 4 ضوابط تاسیس صرافی ها، فعالیت و نظارت بر صرافی ها و تاسیس صرافی ها در مناطق آزاد بر حسـب مقـررات موجـود نيازمنـد موافقت مراجع ذيصلاح از قبيل سازمان منطقه آزاد تجاري ـ صنعتی بوده، و موسسین آن نیز مکلف هستند موافقت کتبي مراجع مزبور را به همراه ساير مدارک مورد نياز را به بانـک مرکـزی ارائـه دهند.
طبق ماده 11 سرمایه دستورالعمل اجرایی مذکور حداقل مبلغ سرمایه به منظور تاسیس صرافی متعلق به موسسه اعتباری و نیز صرافی های در شهر تهران و شهرهای بزرگ (اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز، کرج و مشهد) به مبلغ چهل میلیارد ریال معادل چهار میلیارد تومان و در سایر شهرها مبلغ بیست میلیارد ریال معادل دو میلیارد تومان تصویب گردیده است. لازم به ذکر است این مبلغ باید قبل از ثبت صرافی تماماً به صورت نقدی نزد یکی از موسسات اعتباری توزیع گردد.