روزانه با تردد در مکان های مختلف تابلو های مختلف شرکت ها را با نام های مختلف میبینیم. عموم افراد جامعه تمامی این تابلو ها را با نام شرکت میشناسند. اما به راستی چه تفاوتی میان انواع مختلف شرکت ها و نحوه ثبت آن ها وجود دارد؟
انواع مختلفی از شرکت ها با مسئولیت های مختلف وجود دارد که برای هرکدام چهارچوب و قوانین خاصی مطرح شده است. به عنوان مثال (شرکت با مسئولیت محدود) یکی از رایج ترین انواع شرکت ها بازرگانی در کشور ما است که موضوع آن اساسا تجارت است و نمی تواند به فعالیت دیگری بپردازد.
به موجب ماده 94 قانون تجارت، تشکیل (شرکت با مسئولیت محدود) بین 2 یا چند نفر با هدف امور تجاری و تجارت صورت میگیرد و هریک از شرکاء تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است. به این ترتیب در (شرکت با مسئولیت محدود) سرمایه کل شرکت به سهام یا قطعات سهام تقسیم نمیشود.
یکی از اصلی ترین و مهم ترین ویژگی های (شرکت با مسئولیت محدود) حوضه فعالیت آن است. به عبارت دیگر (شرکت با مسئولیت محدود) با هدف تجارت و سود سازی تشکیل میشود و این شرکت مجاز نیست به امور دیگری بپردازد.
در نام شرکت حتما باید عبارت، با مسئولیت محدود، قید شود در غیر اینصورت آن شرکت در مقابل شخص ثالث شرکت تضامنی به حساب می آید و تابع قوانین شرکت های تضامنی خواهد بود. موضوع مهم دیگر در تعیین نام شرکت های با مسئولیت محدود نباید نام هیچ یک از شرکاء آورده شود وگرنه در مقابل اشخاص ثالث حکم شریک ضامن در شرکت تضامنی را خواهد داشت.
در این نوع از شرکت ها حداقل شرکاء باید 2 نفر باشند. کمتر از 2 نفر برای ثبت (شرکت با مسئولیت محدود) امکان پذیر نیست، اما بیشتر از 2 نفر مانعی ندارد.
حداقل سرمایه مورد نظر برای ثبت (شرکت با مسئولیت محدود) 1،000،000 میلیون ریال است. و میزان سرمایه آورده هریک از شرکاء باید کاملا مشخص باشد چرا که در (شرکت با مسئولیت محدود) سرمایه به سهام تقسیم نمیشود و هریک از شرکاء به میزان سرمایه آورده خود مسئول قروض و تعهدات شرکت است.
پروسه ثبت شرکت با مسئولیت محدود حدود 4 روز کاری زمان میبرد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت
شاید جالب باشد بدانید که برای ثبت (شرکت با مسئولیت محدود) نیازی به ارائه مدرک تحصیلی نیست. مگر در مواردی که قصد داشته باشید شرکت مهندسی تاسیس کنید یا مواردی که قانون در ثبت آن ها ارائه مدرک تحصیلی را لازم دانسته است.
انتخاب مدیران شرکت با مسئولیت محدود
هیچ قانونی در رابطه با انتخاب مدیر یا مدیران برای شرکت های با مسئولیت محدود وجود ندارد و انتخاب مدیران طبق اساسنامه یا شرکتنامه انجام می پذیرد. همچنین انتخاب مدیر شرکت میتواند از میان شرکاء نباشد و از این بابت محدودیتی وجود ندارد.
مسئولیت مدیران (شرکت با مسئولیت محدود) به 2 بخش مسئولیت مدنی و کیفری تقسیم میشود. که مسئولیت مدنی مربوط به حقوقی است که از حقوق تجاری متمایز است و به مسئولیت مدنی مدیران در شرکت مسئولیت محدود اشاره دارد.
طبق ماده 105 قانون تجارت حدود اختیارات مدیر یا مدیران در (شرکت با مسئولیت محدود) مانند اختیارات مدیران شرکت سهامی خاص میباشد با این تفاوت که میتوان به وسیله اساسنامه اختیارات مدیران شرکت با مسدولیت محدود را، محدود کرد. پس مدیران (شرکت با مسئولیت محدود) تمامی اختیارات لازم را دارند مگر اینکه در اسانامه چیز دیگری قید شده باشد.
توجه کنید که افراد زیر نمی توانند به عنوان اعضاء هیئت مدیره یا مدیران انتخاب شوند:
مدیر عامل شرکت مسئولیت محدود